Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania)

Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania)

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6303

Dodano:

Odsłon: 1537

Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;).

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ...
  • Dodatki:
  • 150g mozzarelli
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy.

  2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem.

  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń