Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza domowa

Pizza domowa

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1728

Dodano: 03.02.2011

Odsłon: 21182

pyszna pizza polecam

Składniki

  • 2 jajka , ok 0,5 szkl letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki cukru
  • 6 dag drożdzy na wagę
  • farsz wg własnych pomysłów
  • mój farsz który robię to
  • 60 dag pieczarek świeżych
  • papryka marynowana słoiczek
  • oliwki mały słoiczek
  • szynka ok. 30 dag
  • ser żółty 40 dag
  • przecier pomidorowy do posmarowania ciasta
  • ketchup
  • Z tej porcji wychodzi 2 blachy jak do placka i duża tortownica
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdze zasypa cukrem i poczekac żeby sie rozpuściły . Nastepnie przygotowac mąkę , dodac sól , jajka , drożdze i zarobic letnią wodą . Odstawic do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoic swoją objetosc .

  2. Farsz: pieczarki podgotowac przez ok, 0.5 godz , papryke , oliwki pokroic , gdy pieczarki się podgotują zdjąc z ognia i schłodzic .

  3. Gdy ciasto podrosnie posmarowac blaszki olejem i cienko rozwałkowane wyłożyc na blaszki , poczekac ok. 15 min żeby jeszcze raz podrosło i włożyc do piekarnika na ok 15- 20 min , gdy zacznie się podpiekac wyjąc z piekarnika nałożyc wszystkie składniki farszu zetrzec na grubej tarce ser włożyc do piekarnika na czs rozpuszczenia się sera ok. 10 min w temp 200 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 18 lutego 2011 ja nie uznaję ciasta bez jajka a ten przepis jest naprawde super POLECAM i po jajku ciasto przynajmniej ma apetyczny wygląd

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 18 lutego 2011 Tez czasem robię ciasto z jajkiem i muszę przyznać ze nie zauważyłam żeby było w czymś gorsze. Kiedyś tez miałam przepis z jajkiem na pizze to mnie zbesztali ze pizza to bez jajka:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 06 lutego 2011 kazdy piecze i gotuje wg własnych sprawdzonych przepisów

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 05 lutego 2011 Ciasto na pizzę z jajkami? Pierwsze słyszę. tradycyjne ciasto na pizzę nie ma grama jajka. Z całym szacunkiem... Często robię pizzę, ale na ciasto mam sprawdzony przepis (bez jajek) i wychodzi znakomite. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 03 lutego 2011 gwarantuję że i tak smakuje , robiłam ja wiele razy i zawsze wychodzi pycha , szczególnie ciasto jest bardzo miekkie a jeśli chodzi o pieczarki również duszę na masle lub oliwie , tu akurat wpisałam taki sposób bo akurat tak robiłam ale też są dobre . Dzięki za komentarz życzę smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 03 lutego 2011 uwielbiam takie domowe eksperymenty. Jedyne, co bym zmieniła, to pieczarki bym podsmażyła na maśle lub delikatnie polała oliwą tak, aby podczas pieczenia grzyby nie wyschły, a jedynie się podrumieniły. Podczas gotowania pieczarki oddają część smaku do wody, trochę szkoda go marnować. Niemniej jednak Twoja pizza wygląda super-smacznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń