Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza domowa, ciasto do pizzy jak zrobić

Pizza domowa, ciasto do pizzy jak zrobić

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1179

Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto do pizzy ( 2 x 32 cm )
    Rozczyn do ciasta
    - szklanka ciepłej/letniej wody ( 200 ml )
    - 30-40 gr drożdży
    - płaska łyżeczka cukru
    Do wody rozdrabniamy drożdże, dodajemy cukier i dobrze mieszamy na jednolity płyn, odstawiamy na 10-15 min. ( powinniśmy zauważyć lekkie pienienie, " pracę drożdży" ).
    Do plastikowego pojemnika przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej i dodajemy szczyptę soli.
    Po ok. 10-15 min. wlewamy rozczyn do mąki, mieszamy i zaczynamy ugniatać ciasto przez ok. 15 min. aby składniki dobrze się połączyły.
    Jeżeli ciasto jest za mokre, klei się do rąk to podsypujemy mąką.
    Wyrobione ciasto formujemy w kule i przykrywamy ściereczką na 30 min. do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ugniatamy ciasto przez chwilę i dzielimy na 2 równe kawałki.
    Blachy smarujemy olejem lub oliwą.
    Bierzemy 1 kawałek ciasta, lekko rozwałkowując w kształt koła, przekładamy na blaszkę i rozciągamy po okręgu aż będzie na całej brytfanie. To samo robimy z 2 kawałkiem, możemy to robić naprzemiennie po trochu rozciągając każde ciasto ( wtedy jedno nam rośnie i lepiej się formuje ).
    Gdy blachy już gotowe, możemy przystąpić do nakładania sosu, po tej czynności możemy posypać pizze przyprawą, następnie kładziemy przetarty na tarce ser mozarella i nasze składniki ( dodajemy co lubimy ): szynkę, cebulę, papryki czerwoną i żółtą oraz na koniec pieczarki ( pieczarki możemy podsmażyć na patelni redukując wodę z nich, mniej będzie wody na pizzy). Jeżeli został ser, posypujemy nim pizze.
    Piekarnik nagrzany do ok. 210-220 stopni, więc wrzucamy nasze dzieło ;) na około 20-25 min.
    Pamiętamy, że nasze składniki wypuszczą trochę wody podczas pieczenia, więc warto dawać ich z umiarem, dlatego że ta woda może wypłynąć poza ciasto albo spód do pizzy przemoknie i wtedy będziemy musieli się pomęczyć, aby oddzielić pizze od blaszki.
    2. Sos do pizzy
    - 4-6 pomidorów obranych ze skóry
    - 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    - sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier ( albo co lubicie w takim sosie to dodajcie )
    Pomidory pokrojone wrzucamy do małego garczka, dodajemy czosnek i przyprawy co jakiś czas mieszając, gotujemy do momentu redukcji soku/ wody z pomidorów, aby po nałożeniu na ciasto nam się nie wylała poza bo przywrze nam spód do pizzy do brytfanki.
    Zostawiamy do ostudzenia, możemy zmiksować.
    3. Sos czosnkowy
    - jogurt naturalny gęsty
    - 2-3 łyżki majonezu

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń