Dania główne Przepis na:
Pizza domowa na spodzie drożdżowym

Składniki
- CIASTO:
- drożdże, 42 g
- cukier, 1/2 łyżeczki
- mleko ciepłe, 1/2 szkl
- mąka, 35 dkg
- sól, 1/2 łyżeczki
- żółtko, 1
- olej 4 garście; mleko, 1/8 szkl
- Wykończenie:
- koncentrat pomidorowy, 4 łyżeczki
- pieczarki, 50- 60 dkg
- cebule, 2 duże
- ser zółty, 40 dkg
- papryki świeżej, pół
- oliwki, pare szt
- przyprawy:
- pieprz sół, majeranek, oregano, papryka słodka, na oko
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
CIASTO: pół szkl. mleka rozpuścić z drożdżami i cukrem poczekać aż zaczyn urośnie 10-15 minut. następnie make, sól żółtko, mleko ciepłe zaczyn wyrobić ma odchodzić od ręki, dać olej wyrobić żeby ciasto zjadło olej, rzucić kilka (4 razy) ciastem o dno miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 30-40 minut. Następnie wyłożyć na blachę wysmarowana tłuszczem.
-
Pieczarki obrać pokroić lub zetrzeć podsmażyć dać pokrojoną w kostkę cebulę i poczekać aż się przyrumieni posolić i popieprzyć do smaku.
-
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, położyć pieczarki z cebulka, posypać startym serem żółtym startym, położyć na to pokrojoną paprykę i oliwki w plasterki. Przyprawić pieprzem majerankiem oregano o papryka słodką.
-
piec w nagrzanym piekarniku na termoobiegu w 210 stopniach 15 minut.
-
SMACZNEGO!!!!
Komentarze do przepisu (3)

kobra222 29 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Nie mam siły skrytykować,bo to ciasto z żółtkiem na pizzę,z czteroma garściami oleju,które musiało zjeść i rzucone 4 razy w miskę,tak mnie rozbawiło,że mi się już nic nie chce...hihi1 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 03 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Mnie tez się wydaje że nie podsmażają, ale z drugiej strony to oni nie dają 50 dkg tylko jak dadzą ze 2 pieczarki to wszystko, ale patrząc też z innej strony to podobno niektórzy ludzie jedzą je surowe ale ja mam dziecko także wole surowych mu nie dawać tylko podsmażone a i tak na jego część daję odrobinkę, a moja ciotka z kolei nie obiera tylko myje i tarze z tym że kupuje bielusieńkie.10 Kto głosował? | Odpowiedz

karpiniuk 02 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja na początku też podsmażałam pieczarki i cebulę ale po paru próbach i eksperymentach wypracowałam swój przepis. (...). Moim zdaniem zrezygnowanie z podsmażania pieczarek nie tylko zaoszczędza czas, ale sprawia, że pizza jest lepsza (nie wierzę że w pizzeriach pieczarki czy cebulę podsmażają)0 Kto głosował? | Odpowiedz