Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza domowa na suchych drożdżach

Pizza domowa na suchych drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2652

Dodano:

Odsłon: 439

Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę "bez wagi" czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki, łyżki i szklanki. Dodatkowo wykorzystałam suche drożdże czyli takie, które mają dłuższy termin ważności od tradycyjnych, więc mogą sobie spokojnie leżeć w szafce i czekać na swój dzień. Pizza łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu - smacznego:)

Składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • suche drożdże 1 płaska łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • letnia woda 3/4 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sos:
  • pomidory 3 szt duże
  • koncentrat pomidorowy 1 płaska łyżka
  • cukier 1 szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • dodatki:
  • papryka czerwona 1 szt
  • ser żólty starty 5 łyżek
  • pieczarki 15 szt
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: do kubka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, sól, cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy olej i mieszamy ok. 3-4 min. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. Gdy ciasto przestanie kleić się do dłoni odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Sos: pomidory /wybieramy dojrzałe ale bardzo mięsiste, tak żeby miały dużo miąższu a mało soku, ewentualnie sok odlewamy/przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i blendujemy. Do pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę i smarujemy przygotowanym sosem.

  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Na pizzy rozkładamy pieczarki, na nich paprykę i całość posypujemy startym serem żółtym.

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń