Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Gyros

Pizza Gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1289

Oto moja idealna, a przede wszystkim zdrowa i pełnowartościowa pizza, której daleko od śmieciowego fastfood'a. UWAGA: dozwolona nawet na diecie! Można się nią zajadać bez obaw o dodatkowe zbędne kilogramy, a na dodatek jest świetnym "poprawiaczem humoru", w sam raz na ponure i deszczowe dni.

Składniki

  • 250g mąki orkiszowej zwykłej lub pełnoziarnistej
  • 150ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżkek oleju rzepakowego
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 pojedyńcz pierś z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100g (lub więcej) tartego sera mozzarella
  • Mieszanka przypraw a'la gyros
  • Puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka listków bazylii
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Z drożdży, cukru, ciepłej wody i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła, na środku zrobić dołek. W to miejsce wlać rozczyn drożdży, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, na koniec dodając oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na około 1 godzinę.

  3. W tym czasie przygotować mięso i sos. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę. Olej wymieszać z mieszanką przypraw do gyrosa. Kurczaka polać marynatą i odstawić na kilka minut. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sól i pieprz oraz drobno porwane listki bazylii. Jeżeli wolicie gładki sos możecie go zblendować.

  4. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka, nie za długo, tak aby nie był zbyt suchy. Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, paprykę umyć. Warzywa pokroić - paprykę w paseczki lub kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plastry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC.

  5. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego placek i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pizzę obficie posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera, wyłożyć pozostałe dodatki, na koniec wysypać pozostałą mozzarellą.

  6. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika, piec w piekarniku z funkcją grzanie góra-dół przez około 10-15 minut. Pizzę podawać udekorowaną świeżymi listkami bazylii oraz ulubionymi sosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 31 maja Super przepis na ciasto - reszta co kto lubi albo co jest w lodówce. Zabieram :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 maja Nie ma to, jak domowa pizza :)
Pysznie wygląda, dodatków do woli, super :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń