Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 228
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34971
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 188
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 228
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34971
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 188
Składniki
Drożdże pokruszyć do miski średniej wielkości. Wodę podgrzać, ale nie zagotowywać. Powinna być ciepła, lecz nie gorąca. Zalać nią drożdże i wymieszać. Gdy będą połączone dodać 2-3 mąki i ponownie zamieszać, po czym przykryć miskę ścierką, pozostawiając ją w ciepłym miejscu na 10 minut.
W osobnej, większej misce wymieszać resztę mąki z solą. Po wymieszaniu dodać do nich wyrośnięty zaczyn z drożdży, po czym połączyć go dokładnie z mąką, dodając przy tym olej. Całość można wyrabiać łyżką, ręką albo mikserem, jeżeli ma końcówkę do mieszania drożdżowego ciasta. Kiedy osiągnie się już oczekiwany efekt przykryć miskę ścierką i pozostawić miskę na 40 minut w ciepłym, zacienionym miejscu do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na największą blachę jaką się posiada i przy pomocy łyżki zamoczonej w wodzie lub w oliwie uformować prostokąt albo koło. Posmarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym. Posypać suszonymi ziołami, a następnie ułożyć plasterki szybki. Plasterki ananasa pokroić na kawałki, ułożyć i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piec do momentu, aż ciasto przyrumieni się, a ser roztopi.