Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza mocno kukurydziana ze szpinakiem

Pizza mocno kukurydziana ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1598

Dodano:

Odsłon: 2768

Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.

Składniki

  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 1 pomidor
  • 1/2 op. sera koziego lub feta
  • 1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kukurydza z puszki
  • ugotowane różyczki brokuła
  • oliwki
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich, majeranek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy.

  2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę.

  3. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Greg36 02 maja 2015 Ta pizza to chyba POMIDOROWA a nie kukurydziana !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń