Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na grubym spodzie

Pizza na grubym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 4797

Dodano:

Odsłon: 212

Ciasto jest tak smaczne, że można zjeść całą pizzę na raz :)

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 3 szklanki mąki
  • 1 surowe jajo, 50 g . drożdży
  • szklanka mleka, płaska łyżeczka cukru, duża płaska łyżka soli
  • Składniki na wierzch;
  • czarne oliwki, szpinak z fetą, jedna podsmażona na tłuszczu cebula
  • ser mozzarella w kulce, czerwona fasola z puszki
  • sos pomidorowy doprawiony oliwą i bazylią, ser żółty.
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mleka, dwóch łyżek przesianej mąki, cukru i drożdży robimy zaczyn. Czyli wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Składniki powinny być ciepłe. Jeśli mleko wyjmiemy z lodówki, powinniśmy je lekko podgrzać.

    Do wyrośniętego zaczynu, dodajemy jajko i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatamy, pod koniec wlewamy olej. Jeśli będzie kleiło się do rąk, można ręce poprószyć mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Nakrywamy ściereczką.

    Papier do pieczenia smarujemy oliwką, wykładamy wyrośnięte ciasto, rozprowadzając rękami.
    Ponownie blachę nakrywamy. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu.

    Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy smażoną cebulkę, fasolkę, szpinak, pokrojoną kulkę mozzarelli, oliwki.
    Pieczemy z termoobiegiem 30 minut.
    Wyłączamy i na wierzch sypiemy starty ser żółty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Świetna pizza :) Nie ma to, jak domowa, bo mamy dodatków pod dostatkiem, pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń