Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 5191

Jest ona bardzo prosta do wykonania, a zarazem lekka i niesamowicie dobra. Uprzedzam od razu, że nie jest to typowe ciasto na pizzę lecz jeżeli dobrze zblendujecie kalafior będzie on nie wyczuwalny, nadaje jedynie delikatny posmak.

Składniki

  • 2 opakowania kalafiora (różyczki)
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtej mozzarelli (na tarce o drobnych oczkach)
  • szczypta oregano, ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Pieprz
  • Sól
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
  • 1 laska kiełbasy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeża rukola (po upieczeniu)
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozmrożony kalafior gotujemy w garnku (woda ma przykryć w całości kalafior) przez około 20 minut. Odcedzamy kalafior najpierw za pomocą sitka. Przesypujemy znowu do garnka, blendujemy na gładką masę. Wkładamy na środek bawełnianej ścierki i wyciskamy jeszcze kalafior z nadmiaru wody. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.

    Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajka, starty ser, (ewentualnie 2, 3 łyżki mąki gdyby ciasto było zbyt rzadkie) i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość sypka), nakładamy pozostałe składniki i pieczemy przez około 15-20 minut. Posypujemy świeżą rukolą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dragonik7 17 stycznia Zapowiada się pysznie. A do tego co widzę taka pizza ma chyba niski indeks glikemiczny - więc to coś dla mnie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 marca 2017 Ciekawe ale i pewnie bardzo dobre. Do plagiatorka i do wypróbowania. Koniecznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń