Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza serowa z kiełbasą na spodzie z krupczatką

Pizza serowa z kiełbasą na spodzie z krupczatką

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3315

Dodano:

Odsłon: 150

Pizza na spodzie z mąki pszennej i krupczatki z sosem pomidorowo-cukiniowym z serem żółtym i camembert oraz kiełbasą. Smacznie, domowo i... kalorycznie:)

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 35 dag
  • mąka krupczatka 15 dag
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • letnia woda 1 szklanka
  • olej 1 łyżka
  • sos:
  • pomidory duże 5 szt
  • cukinia mała 0,25 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • masło 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • dodatki:
  • ser żółty /mieszany/ 15 dag
  • ser camembert 5 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • olej do blaszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: do 0,5 szklanki ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże i cukier i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
    Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. W środku robimy dołek, do którego wlewamy zaczyn drożdżowy. Wlewamy również resztę wody i wszystko razem dokładnie wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
    W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory wraz z sokiem i cukinię.Dusimy na małym ogniu do czasu aż cukinia zmięknie, pomidory rozgotują się, sok odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem /jeśli lubimy ostrzejsze smaki możemy dodać paprykę słodką i ostrą/. Odstawiamy do przestygnięcia.
    Ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy i rozkładamy na natłuszczonej blaszce. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem żółtym /u mnie był to ser morski i wędzony radamer/, układamy plastry sera camembert i kiełbasy.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i pieczemy ok. 25 min.
    * Z podanego przepisu otrzymamy średniej grubości pizzę 30x30. Możemy też przygotować dwie 20x20 o cienkim spodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń