Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza szpinakowo-jajeczna...

pizza szpinakowo-jajeczna...

Autor: danutamagda-slugocka

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1058

Dodano: 22.06.2015

Odsłon: 3291

pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • woda ciepła 350 ml
  • drożdże świeże 30 gram
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól ziołowa 1 łyzeczka
  • mąka pszenna typ 500 2 szklanka
  • mąka pszenna typ 1850 2 szklanki
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • szpinak świeży 2 pęczki
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • kucharek 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • sos pomidorowy 6 łyżek/ostry
  • oregano 2 łyżki
  • ser feta 200 gram
  • jajka 6 sztuk
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut - jeśli ciasto zbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia

  2. blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość

  3. użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano

  4. wcześniej przygotować szpinak: na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście

  5. posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko

  6. piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń