Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza warzywna"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wymieszaj. Dolej trochę letniej wody i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z reszty przesianej mąki, wody i zaczynu ugnieć gładkie ciasto.
Podziel na 2 części, uformuj bochenki i ułóż je na wysmarowanej blasze. Rozwałkuj na placki i poczekaj jeszcze 15 minut, aby wyrosły. Na patelni podsmaż słoninę pokrojoną w kostkę. Potem dodaj oczyszczone i pocięte w plastry pieczarki i delikatnie je podsmaż. Oczyszczone brokuły podziel na drobne różyczki.
Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i solą. Posmaruj nią placki. Potem rozłóż na nich słoninę, pieczarki i brokuły oraz umyte i pokrojone pomidory. Posyp całość startym serem żółtym.
Piecz pizzę około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na środkowej półce. Przed podaniem możesz ją udekorować listkami świeżej bazylii.Źródło: Kurier TV