Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z kaszanką i serem feta na razowym spodzie

Pizza z kaszanką i serem feta na razowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 330 Ocena: 1702

Dodano:

Odsłon: 42

Pizza na razowym spodzie z kaszanką, serem feta i pomidorami: świeżymi i suszonymi.

Składniki

  • kaszanka ok. 40 dag
  • ser feta 15 dag
  • suszone pomidory 6 szt
  • pomidorki koktajlowe 6 szt
  • ciasto:
  • mąka razowa 3 szklanki
  • drożdże świeże 2 dag
  • oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • oregano suszone 2 łyżki
  • woda ciepła 4 łyżki
  • woda ciepła 1 szklanka
  • sos:
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
  • czosnek granulowany do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: drożdże rozkruszamy, mieszamy z ciepłą wodą /4 łyżki/ i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 min. Do miski wsypujemy mąkę pszenną razową, sól, oregano, wlewamy oliwę, ciepłą wodę /1 szklanka/ i rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy rękoma do czasu aż ciasto przestanie się kleić /ok. 20 min/, formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blaszce. Przygotowujemy sos:koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą z suszonych pomidorów i czosnkiem granulowanym. Przygotowanym sosem smarujemy ciasto na blaszce.

  3. Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy w plastry i układamy na cieście. Odsączone suszone pomidory kroimy w paski i układamy na pizzy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20-25 min.
    Upieczoną pizzę przed podaniem dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń