Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza z szynką i pieczarkami

Autor: Akademia

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 111

Dodano: 12.07.2017

Odsłon: 171

Pyszna pizza na idealnie cienkim cieście. Świetnie sposób na smaczny obiad.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: straty ser, szynka, pieczarki, przecier pomidrowy i oregano
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę i dokładnie mieszam z ciepłą wodą. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, drożdże z wodą i łyżkę oleju. Dokładnie wyrabiam elastyczne i twarde ciasto, które następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 30 minut.

  2. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 centymetra. Formuję okrągły placek z zawiniętymi brzegami. Wewnętrzną powierzchnię smaruję przecierem pomidorowym i wysypuję startym serem. Na serze układam szynkę i pieczarki, które również obsypuję warstwą sera i oregano. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń