Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzerinki

Pizzerinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6752

Dodano:

Odsłon: 28112

Zakręcone pizzerinki

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę, oliwę, przyprawę do pizzy i kilka szczypt słodkiej papryki oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około 1cm.

  2. Farsz: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy i trzemy na wiórki. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz wędlinę. Chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę.

  3. Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem (zostawiamy 2-3 centymetrowy pasek na dłuższym boku). Rozsmarowujemy farsz i całość posypujemy startym serem. Kawałek ciasta bez farszu smarujemy lekko wodą. Ciasto zwijamy ciasno w roladę. Roladę kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bezik 23 czerwca 2011 Wyglądają rewelacyjnie :) smakują pewnie tak samo! Jutro robię!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 22 czerwca 2011 Marina15, cieszę się, iż tak smakują :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 13 czerwca 2011 Ok. to ślicznie dziękuję za radę. Będę robić w najbliższym czasie i sprawdzę:) Pozdrawiam serdecznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marina15 09 czerwca 2011 Pycha!!!!!!!!!!!!!!!
Robiłam wczoraj , przepis na ciasto EXTRA.
POLECAM ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 czerwca 2011 Jeśli ciasto jest twarde i zbite można dodać odrobinę więcej oliwy lub wody. U mnie zawsze się to sprawdza. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 08 czerwca 2011 wyglądają pysznie - mam jednak pytanie: co zrobić, jeśli ciasto nie wychodzi tak elastyczne? Moje ciasto nigdy nie jest elastyczne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taureau 31 maja 2011 A ja się cieszę że podobne przepisy pojawiają się w nowych odsłonach. Rozumiem żal Agunki ale oba przepisy są oryginalne, wypróbowane przez autorki i z ładnymi fotografiami. Taka specyfika tego portalu, to nie książka kucharska z przepisami jednego tylko autora.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasiekp76 31 maja 2011 Agunkaa nie wystarczy wklepać przepis, ważne jest jak się go poda i wybacz ale Twoje pizzeriki w ogóle mnie nie zainteresowały (specjalnie na nie weszłam) a patusi5 jak najbardziej. Czyli każdy korzysta z czego chce i dla mnie te pizzerki patusi5 to NOWOŚĆ!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 31 maja 2011 Agunkaa wybacz, ale nie widziałam Twoich pizzerek i nie wiem jak wyglądają.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń