Do góry

Desery Przepis na:

Placek brzoskwiniowy

Placek brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Placek brzoskwiniowy"

Składniki

  • 10 łyżek mąki
  • 4 żółtka
  • 15 dag zmielonych migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cytryna
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. Masa: 30 dag dżemu morelowego
  • 1 kg brzoskwiń (mogą być z puszki)
  • 100 ml likieru pomarańczowego
  • płatki migdałowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, zimne masło pokrojone w plasterki, cukier i żółtka. posiekać nożem. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć i schładzać przez 30 minut.

  2. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osączyć, skropić częścią likieru, odstawić na 30 minut. Świeże obrać i postępować tak samo. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 centymetra. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej tartą bułką blasze. Nakłuć widelcem, piec ok. 20 minut w temp. 180oC.

  3. Ciasto ostudzić, posmarować dżemem, skropić likierem. Na wierzch ułożyć warstwę owoców, posmarować resztą dżemu, posypać płatkami migdałów.

  4. ok. 80 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń