Do góry

Desery Przepis na:

Placek budyniowo - kokosowy

Placek budyniowo - kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24205

Dodano:

Odsłon: 38219

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 20 g cukru waniliowego
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.

  2. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.

  3. 0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

  4. Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut.

  5. Z archiwum kulinarnego Babuni...

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viaderko 07 lutego 2016 Wyśmienite ciasto :)Dziś wypróbowałam przepis, nurtuje mnie jedna rzecz - jak zrobiłaś taki wierzch na swoim ciastku?:)U mnie na samej górze to raczej prażone wiórki kokosowe wyszły... :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 października 2015 Ja także miałam wątpliwości odnośnie wiórek kokosowych oraz budyniu i o tych wątpliwosciach wspomniałam. Niestety Babci już o to nie zapytam. Na kartce był rok 1947 oraz miejscowosć Bardo. Być może kartka miała zostać wykorzystana do napisania listu, a podejrzewam, że sam przepis to lata 70. Niezależnie od jego wieku, serdecznie polecam :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2015 Jednego jednak nie potrafię sobie wyobrazić... Aby na krótko po wojnie (w tych "beztroskich latach"?) kokos (wiórki) był osiągalny w PRLowskich sklepach... Moim zdaniem przepis jest dużo starszy... Niezależnie od tego placek bardzo przypadł mi do gustu...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 października 2015 Wygląda pysznie,sądząc po ilości składników blaszka "raczej"nie duża-))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 października 2015 Też czasami korzystam z takich zapisków. Takie przepisy są rewelacyjne, a ich smaki pozwalają cofnąć się w czasie do błogich, beztroskich dni. Zapach placka już czuję. Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń