Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.
...ale pyszny.
Odsłon: 681
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 612
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 338
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5113
...ale pyszny.
Odsłon: 681
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 612
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 338
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5113
Składniki
Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.
2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.
0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut.
Z archiwum kulinarnego Babuni...
Życzę smacznego! :)