Do góry

Przekąski Przepis na:

Placek cebulowy

Przepis dnia 2014-03-31
Placek cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4041

Dodano:

Odsłon: 20408

Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu lub potraw z grilla.

Składniki

  • porcja kruchego ciasta (zobacz inne przepisy)
  • ok. 25 - 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebula (użyłem białej i czerwonej)
  • biała część dużego pora
  • ok. 15 dag pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
  • pół kubka jogurtu
  • 4 - 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • Pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w piórka, por w krążki.
    Wrzuć do wrzątku, a po 5 minutach opłucz zimną wodą i odsącz na sicie.

  2. Pokrój boczek w paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu (masło lub oliwa).
    Zrumieniony zdejmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.

  3. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę z porem i duś na małym ogniu, aż będą miękkie.
    Dopraw pieprzem.

  4. Kruchym ciastem wylep form do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku (200 stopni, termoobieg) przez ok. 10 minut. Możesz na cieście położyć kawałek pergaminu i obciążyć go np. grochem, aby się ciasto nie wybrzuszyło.

  5. W misce roztrzep dokładnie serek, jogurt i jajka. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
    Wsyp potarty ser (garść odłóż do posypania tarty), wymieszaj.

    Na podpieczony spód wyłóż uduszone warzywa i boczek.
    Rozłóż równą warstwą i polej masą serowo - jajeczną.
    Posyp wierzch resztą startego sera.

  6. Piecz w 200 stopniach jeszcze ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.


    Podawaj samodzielnie, jako przystawkę lub np. jako dodatek do zup - u mnie do barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KatiAngie 11 stycznia Pycha,ja por i cebulę tylko usmażę.Świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 27 marca 2014 Miałam robić tartę ze szpinakiem... chyba zmienię plany... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 26 marca 2014 coś dla mnie,ja bym nie gotował cebuli,nie przeszkadza mi jej ostrzejszy smak,a tak w sumie zabieram przepis,pycha:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 26 marca 2014 mmm!bardzo smakowity kasek,no no ..pomyslimy nad tym wynalazkiem, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 26 marca 2014 Zastanawia mnie cel moczenia cebuli i pora we wrzątku przed smażeniem.. Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń