Do góry

Przekąski Przepis na:

Placek cebulowy

Placek cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 13579

prosty i szybki w wykonaniu przepis, idealny na przekąskę do wina czy piwa

Składniki

  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • masło - 5 łyżek
  • mleko - 6 łyżek
  • cebula - 6 szt
  • jajko - 1 szt
  • tymianek - 1 płaska łyżeczka
  • kwaśna śmietana (18% lub 22%) - pół szklanki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. cebule obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na dwóch łyżkach masła, aż się zeszkli, dodajemy tymianek, delikatnie solimy i odstawiamy do wystudzenia

  2. w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 3 łyżki masła i mleko, zagniatamy na gładkie ciasto i wykładamy nim dno tortownicy, na cieście rozkładamy równomiernie cebulę

  3. śmietanę mieszamy z jajkiem, odrobiną soli i pieprzem i tak powstałym sosem polewamy cebulę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy 30 min, no i gotowe ;-)

  4. gorąco polecam również farsz złożony z czterech cebul i jednej czerwonej papryki lub czterech cebul i 150 - 200g pieczarek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 12 sierpnia 2014 Super pomysł, a że cebulę uwielbiam, to przepis zabieram do rychłej realizacji :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń