Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek cytrynowy"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 8
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 332
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 485
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 467
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 8
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 332
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 485
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 467
Składniki
Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając miksowania, wbijaj po jednym jajku. Na koniec dodaj suche , sok z cytryny oraz skórkę, krótko zmiksuj.
Prostokątną lub kwadratową blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Do serka dodaj przesiany cukier puder oraz sok z cytryny, utrzyj mikserem aż się połączą. Tak przygotowanym kremem posmaruj wierzch ciasta.
70 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie