Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek cytrynowy z budyniem i pianką"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 698
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1850
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 698
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1850
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę wody, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek. Mieszając, gotuj aż zgęstnieje.
Masło utrzyj na puch. Nie przerywając miksowania, dodawaj wystudzony budyń. Masę wyłóż na biszkopt, wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wciąż miksując, powoli wlewaj tężejącą galaretkę.
Piankę wyłóż na masę budyniową, na wierzchu ułóż herbatniki, udekoruj lukrem. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie