Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek cytrynowy z jagodami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34750
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34750
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Składniki
Masło utrzyj ze szczyptą soli, 2 i 2/3 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj mikserem.
Blachę 32x40 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek posyp jagodami. Rozłóż truskawki. Owoce lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Upieczony placek przestudź na kratce kuchennej.
Białka ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami dodaj 25 dag cukru. Gotową bezę rozsmaruj na cieście. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz jeszcze ok. 10 minut, aż beza ładnie się zrumieni.
godzina i 30 minut, 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina