Do góry

Desery Przepis na:

Placek czekoladowy z wiśniami

Placek czekoladowy z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Placek czekoladowy z wiśniami"

Składniki

  • 2 op. suchej mieszanki na ciasto cytrynowe
  • 70 dag mąki pszennej
  • 5 dag kakao
  • 50 dag masła
  • 25 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni
  • 1 i 2/3 szkl. konfitury wiśniowej (ew. dżemu)
  • 75 ml likieru cytrynowego
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do posmarowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto cytrynowe upiecz w podłużnej foremce według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź, a potem potnij w cienkie plasterki.

  2. Mąkę przesiej ze szczyptą soli i kakao. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, cukier i cukier waniliowy. Rozcierając wszystkie palcami, szybko zagnieć kruszonkę.

  3. Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.

  4. Przygotowany spód posmaruj konfiturą i przykryj plasterkami ciasta cytrynowego. Lekko je dociśnij, a potem skrop likierem. Wiśnie osącz z zalewy. Owoce rozłóż równomiernie na cieście. Wierzch posyp pozostałą kruszonką.

  5. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 60 minut. Gotowe ciasto wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

  6. ok. 2 godz., 1 porcja ok. 420 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń