Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3955

Dodano:

Odsłon: 5365

Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....

Składniki

  • Składniki :- na dwie blachy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • -6 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • -10 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Kruszonka :
  • -1 kostka masła (lub margaryny według uznania )
  • -1 szklanka cukru
  • - 1 cukier waniliowy
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -40 dkg mąki
  • 3-4 jabłka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :

    Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
    Z drożdży części mleka (letnie)mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony (letni ) tłuszcz,resztę,
    mleka (z solą )rozczyn z drożdży ,mąkę .Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy
    (najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub mleku.
    Jabłka umyć i obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić do wyrośnięcia
    (15-20 minut).
    Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką .
    Można posypać cukrem brązowym wymieszanym z cukrem waniliowym jeśli pieczemy placek bez owoców .
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .
    Po ostudzeniu ciasto drożdżowe z owocami lukrujemy
    (według uznania )

  2. Kruszonka :
    Rozcieramy masło z cukrem ,mąką,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia
    palcami aż powstanie kruszonka

    Smacznego !!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 kwietnia 2015 Przepyszny i bardzo apetyczny placuszek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń