Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy"

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 4 dag drożdży
  • 65 dag mąki
  • 22
  • 5 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 kg dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych)
  • 1 op. cukru waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę letniego mleka wlej do kubeczka, dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość.

  2. 40 dag mąki wsyp do miski. Dodaj 10 dag cukru, szczyptę soli oraz 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny. Wlej resztę letniego mleka. Na koniec do składników w misce dodaj jedno żółtko oraz wyrośnięty zaczyn.

  3. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Będzie gotowe, jeśli przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

  4. W tym czasie przygotuj owoce. Świeże opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz lub wypestkuj. Większe owoce pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonki, wysyp ją na sito, przelej wrzątkiem i osącz.

  5. Wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, opakowanie cukru waniliowego, drugie żółtko oraz resztę margaryny. Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruszonkę do ciasta.

  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, przełóż na dużą, pokrytą pergaminem (lub natłuszczoną i wysypaną bułką tartą) blachę. Odstaw na około 30 minut. Posyp owocami i kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń