Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem

Placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 668

Dodano:

Odsłon: 2849

Jeśli masz w domu truskawki i rabarbar, a nie za bardzo wiesz, co możesz z nimi zrobić, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest to puszyste ciasto drożdżowe z ciekawym połączeniem wspomnianego rabarbaru i truskawek, a to wszystko obsypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży (ok. 1/3 kostki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • kostka zimnego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki krupczatki
  • Dodatkowo:
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 2 duże łodygi rabarbaru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieram w miseczce z łyżką cukru, a następnie dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 -20 minut.

  2. W czasie kiedy drożdże rosną przygotowuję truskawki i rabarbar. Truskawki myję i obieram z szypułek, a rabarbar myje, obieram ze skórki i tnę w kostki.

  3. Gdy zaczyn urośnie...do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, żółtka i wspomniany zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie, roztapiam mało i gdy trochę przestygnie, wlewam do ciasta, które dokładnie wyrabiam, do czasu wchłonięcia się tłuszczu. Gotowe ciasto przykrywam ściereczka i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość, a gdy ono sobie rośnie, ja przygotowuję kruszonkę.

  4. W miseczce łączę ze sobą mąkę krupczatkę, masło i cukier. Mieszaninę wkładam z powrotem do lodówki, żeby masło się nie roztopiło.

  5. Gotowe ciasto wykładam na wyłożonej papierem blaszce, a na jego wierzchu układam rabarbar i truskawki, które przykrywam grubą warstwą kruszonki. Piekę ok. 30-40 minut w 180 st. C.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń