Do góry

Desery Przepis na:

placek drożdżowy z rabarbarem

placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 434 Ocena: 13516

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 7189

drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jako że sie pojawił rabarbar to dziś właśnie z rabarbarem

Składniki

  • 70 g świeżych drożdży
  • 4-4,5 szklanek mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki oleju
  • ziarenka z polowy laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • rabarbar
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.

  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki.

  3. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę

  4. Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)

  5. Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar.
    Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

  6. Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń