Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 7241

Sezonowe ciasto drożdżowe,smaczne i zdrowe.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,dodać 1 łyżkę mąki wymieszać odstawić do wyrośnięcia.

  2. Do miski wsypać 3 szkl mąki 3/4 szkl cukru.cukier waniliowy połowę ciepłego mleka,wymieszać,zrobić dołek wlać rozczyn dodać 2 żółtka i 1 całe jajo dokładnie wymieszać.Wlać pozostałe mleko i roztopioną ciepłą połowę kostki margarynę.Wyrabiać długo aż zacznie odchodzić od ręki odstawić przykryte ściereczką aż podwoi objętość.

  3. W tym czasie z połowy margaryny 3/4szkl cukru,1 szkl mąki zrobić kruszonkę i wydrylować śliwki lub przygotować inne owoce.

  4. Do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy/25-35 cm./wyłożyć ciasto wyrównać zamoczonymi w wodzie rękoma poukładać owoce posypać kruszonką wstawić do nagrzanego/180 stopni /piekarnika piec 40-45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 09 września 2012 Takie cista są super. Twoja wygląda imponująco i głowę daje że jest pyszne:-))Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 09 września 2012 Oj to wyrabianie :) nie dla mnie . Ja robię ciasto drożdżowe na zimno ,ale Twoja wersja jest o wiele lepsza .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń