Do góry

Desery Przepis na:

Placek grylażowy

Placek grylażowy

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 481

Dodano: 14.08.2011

Odsłon: 27032

Dla lubiących smak orzechów i mocnej kawy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Placek bezowy. 7 białek, 25 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanil., 25 dag siekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam zmielonych), szczypta soli. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanil. chwilkę ubić a na koniec wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec 2 placki na waflu.

  2. Placek kruchy. 25 dag mąki, 12,5 dag margaryny, 3 żółtka, łyżka śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanil. Posiekać nożem wszystkie składniki, zagnieść ciasto i upiec w takiej samej blaszce jak placki bezowe (oczywiście wyłożonej pergaminem).

  3. Masa kawowa. 1/2 szkl zaparzonej mocnej kawy, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru. Żółtka rozmącić z kawą, dodać cukier i zagotować aż całość zgęstnieje, oczywiście cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć w misce masło i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Ucieramy aż krem będzie aksamitny i puszysty.

  4. Składanie ciasta. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na spód położyć placek orzechowy (waflem do dołu), rozsmarować 1/2 masy kawowej, placek kruchy, drugą część masy kawowej i placek orzechowy (waflem do góry).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolusia 08 lipca 2012 Większość ciast piekę w temperaturze ok. 175/180 stopni C, a co do czasu to tak dokładnie nie pamiętam ponieważ ostatni raz piekłam go w ubiegłym roku. Ciasto kruche wyjmuję z piekarnika jak ma złoty kolor, natomiast placek bezowy to tak ok. 20 minut. Dużo zależy też od piekarnika. Pozdrawiam serdecznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viktoria 29 czerwca 2012 jaki jest czas pieczenia i temperatura???proszę o odpowiedz bo mam ochote wypróbowac to ciasto

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 23 sierpnia 2011 Dziękuję za piąteczkę, zachęcam do upieczenia Izydora - również z orzechami, troszkę pracochłonny ale warto. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MonikaMadejczyk 23 sierpnia 2011 wczoraj zrobiłam te ciasto i wyszlo super,pomysl bialka na waflu genialny,ciasto warte polecenia!!!stawiam 5!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń