Do góry

Desery Przepis na:

Placek jagodowy

Placek jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 906 Ocena: 22420

Dodano:

Odsłon: 9516

Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) Serdecznie polecam :)

Składniki

  • CIASTO
  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • LEKKA PIANKA WANILIOWA
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 limonki
  • DODATKI
  • 500 g jagód
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.

    * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo

    Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

    Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.


  2. LEKKA PIANKA WANILIOWA

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.

    Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.

    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  3. Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.

    Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń