Do góry

Desery Przepis na:

placek jogurtowy a''la sernik na ciemnym spodzie

placek jogurtowy ala sernik na ciemnym spodzie

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8755

Dodano: 07.05.2011

Odsłon: 27129

pysznie wilgotny, w smaku bardzo przypomina sernik :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka nadal ucierając. Wsypać kakao z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę. Ugnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania masy jogurtowej.

  2. Masa jogurtowa: Utrzeć żółtka z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowym na biały puch. Dodać jogurty, wsypać budynie, wlać olej nadal wszystko ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 0,5 szkl. cukru i jeszcze chwilę ucierać. Białka wmieszać do masy.

  3. 1 część ciemnego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, wylać masę jogurtową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min, tak aby masa trochę stężała, aby reszta ciemnego ciasta nie wpadła do środka, bo masa jest dosyć rzadka. Po 10 min. placek wyjąć z piekarnika, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 50 min. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na noc najlepiej wstawić do lodówki

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 maja 2012 w oryginalnym przepisie bylo tyle oleju i ja tez taką ilośc dodałam, zawsze można spróbować zmniejszyć ale to już na własną odpowiedzialnośc :-). Piekę przeważnie bez termoobiegu i w tym przypadku też. pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylaa2 18 maja 2012 a czy oleju ma być aż 1,5 szkl?? i ta temperatura 180-190 stopni to z termoobiegiem?? dziękuję za odpowiedz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 maja 2011 dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że sernik smakował :-) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 maja 2011 Znam taki na śmietanie. Tak jak piszesz - pyszny i wilgotny, polecam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 09 maja 2011 jogurt bałkański konsystencją przypomina jogurt grecki, ja kupuję go w NETTO

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 07 maja 2011 znam ten przepis tylko na śmietanie,myślę że jogurt jest lepszy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 07 maja 2011 Mmmm... wygląda bardzo apetycznie :) Na pewno wypróbuję!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń