Do góry

Desery Przepis na:

Placek kokosowy

Placek kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 3449

Dodano:

Odsłon: 10217

Przepis na ten placek znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych. Początkowo nie zwróciłam na niego uwagi, bo osobiście nie jestem fanką kokosu. Jednak po przeczytaniu przepisu zaintrygowała mnie masa na bazie mleczka kokosowego. Po przygotowaniu okazało się, że to ciasto jest strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (15g)
  • 3 łyżki mąki budyń waniliowy - bez cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Masa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 800 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe/migdały w płatkach/wiórki białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej, kokos i dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników.

  2. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 170° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być gotowe po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy go do wystudzenia.

  3. Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mleczka i dobrze mieszamy. Całość zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dopiero wtedy, kiedy nasze mleczko będzie już wystudzone. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z mleczkiem.

  4. Ciasto przekrajamy na pół. Na ciasto kładziemy 2/3 masy i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na górę kładziemy resztę masy i ozdabiamy według własnego gustu wiórkami kokosowymi, migdałami lub białą czekoladą. Placek przechowujemy w chłodnym miejscu. Kroimy dopiero jak masa dobrze stężeje (po około 2 – 2,5 godzinach).

    Smacznego

  5. P.S.

    Pamiętajcie, że krem, który będziecie kłaść na ciasto nie może być zbyt lejący. Najlepiej odstawić go na chwilę w zimne miejsce, od czasu do czasu go przemieszać i poczekać aż żelatyna zacznie działać. Wtedy krem będzie gęstszy i lepiej będzie się nam go kładło na ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 maja 2017 piekłam tort z taką masą,biszkopt smarowałam konfiturą z płatków z dzikiej róży,wszyscy byli zachwyceni :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń