Do góry

Desery Przepis na:

Placek kokosowy

Placek kokosowy

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 3963

Dodano: 27.04.2012

Odsłon: 19358

Łatwy,szybki i aromatyczny placuszek

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

  2. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier,jajka,mleko i mieszamy dodając wystudzoną margarynę.Wylewamy ciasto na blachę (przepis jest na małą blaszkę,ok 20x30,ja dałam na większą bo akurat ten placek lubię cieńszy)

  3. Podgrzewamy masło do którego dodajemy ok 2 łyżki cukru i kokos,mieszamy i robimy taką gęściejszą masę (o konsystencji kruszonki;jeśli jest za rzadka dodajemy kokosu a jeśli za gęsta odrobiny masła) Następnie tą masą posypujemy placek i pieczemy go w 200 st ok 30-40 min do tzw."suchego patyczka"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 maja 2012 kruszonka się sypie chyba dlatego że taka "uroda" kokosu,ja już kiedyś próbowałam po rozłożeniu na placku delikatnie ją docisnąć ale niezbyt to dużo dało.Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 02 maja 2012 Zrobiłam. Wszystko ładnie z tym żę kruszonka po upieczeniu bardzo się sypała. Ale ogólnie w smaku bardzo dobre ciasto. Musze coś wykombinować żeby ta kruszonka po upieczeniu mocniej się trzymała. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 02 maja 2012 własnie piekę:) zobaczymy co mi wyjdzie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolciaska 01 maja 2012 Ja rozpuscilam i zle mi sie "nakladalo" sypalo na ciasto. W piekarniku ladnie uroslo ale po wyjeciu oklaplo i wyszedl zakalec. Taki jak wkladalam taki wyciagnelam. Szkoda, bo mialam ochote zjesc a wyladowal w smietniku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 kwietnia 2012 ja piekę na blasze to smaruję ją margaryną,ale raczej piekę w naczyniu żaroodpornym lub takim z nieprzywierającą powierzchnią i wtedy niczym nie smaruję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 kwietnia 2012 Podgrzewamy,czyli rozpuszczamy masło równocześnie dodajemy cukier i kokos.Mieszamy krótko by zrobiła się gęsta taka jakby kruszonka i ciepłe nakładamy na surowe ciasto,pieczemy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolciaska 30 kwietnia 2012 Co Twoim zdaniem znaczy "podgrzewamy" ? Czy chodzi ci o rozpuszczenie masla czy lekkie podgrzanie ale nie rozpuszczenie. I czym smarujesz blache ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 kwietnia 2012 Nie mam pojęcia dlaczego.Ten placek robię od lat i ani razu mi nie wyszedł zakalec.Moje znajome też go robią i to z tego powodu że zawsze się udaje na 100%

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń