Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek korzenny w śmietanowym kołnierzyku"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
W garnku zagotuj wino z cukrem waniliowym, 10 dag cukru i skórką z pomarańczy. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka włóż do winnej zalewy. Gotuj 20 minut na małym płomieniu, odstaw do wystudzenia.
Orzechy zrumień na suchej patelni, 5 dag posiekaj. Ciastka pokrusz, wymieszaj z 3/4 posiekanych orzechów, miodem, łyżeczką cynamonu i łyżeczką masła.
Jabłka wyjmij z zalewy, napełnij przygotowaną masą. Resztę masła utrzyj z 20 dag cukru i szczyptą soli oraz kolejno wbijanymi jajkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z przyprawą korzenną i mielonymi migdałami. Porcjami domieszaj do masy maślanej.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wciśnij w nie jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st.
Piecz ok. 40 minut. Ew. po 30 minutach ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Na patelni stop 2 dag cukru, wymieszaj z 45 ml wody.
Do karmelu dodaj resztę orzechów. Masę rozsmaruj na pergaminie. Śmietanę kremówkę połącz z kwaśną śmietaną oraz resztą cukru. Ubij. Połową masy śmietanowej posmaruj brzeg ciasta. Resztę przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki wkoło ciasta. Posyp je resztą cynamonu. Orzechy w karmelu połam na kawałeczki. Udekoruj nimi ciasto.
ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 410 kcalŹródło: Tina