Do góry

Desery Przepis na:

Placek Królewiec

Placek Królewiec

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1729

Dodano: 12.02.2011

Odsłon: 17916

pyszne ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu

Składniki

  • Składniki na ciasto ciemne :
  • 15 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki sztucznego miodu
  • 1 pełna łyżka sody
  • 40 dkg mąki
  • 2 jajka całe
  • Składniki na biszkopt :
  • 4 jajka
  • niepełna szkl cukru kryształu
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • masa :
  • 2 szkl mleka
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • szkl, cukru kryształu
  • 1 marg bielska
  • Polewa :
  • 3 łyzki kakao , 3 łyżki wody , 3 łyżki cukru pudru , 14 dkg marg
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto ciemne :połączyc wszystkie skł, zarobic ciasto , podzielic na 2 równe części , wyłozyc na wysmarowane wcześniej tłuszczem blaszki i upiec w piekarniku przez 15 min, w temp. 190 stopni

  2. Biszkopt: ubic białka dodac cukier , potem żółtka( wymieszane wczesniej z octem i olejem), na końcu mąki (połaczone wcześniej z proszkiem do pieczenia) i upiec

  3. Masa : 1 szkl mleka zagotowac z cukrami , resztę mleka wymieszac z mąką pszenną i ziemniaczaną) gdy cukry z mlekiem zaczną się gotowac dodawac po małym kawałku cała margaryne i mieszac aż się rozpuści , na końcu dodac mąkę i cały cas delikatnie mieszając pozostawic na małym ogniu aż zrobi się gęsty budyń , Gdy gotowy ciepłym przełoży placki . Najpierw ciemne ciasto , póżniej biszkopt i znowu ciemne i na koniec polewa i gotowe .

  4. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń