Do góry

Desery Przepis na:

Placek kukurydziany z wiśniami

Placek kukurydziany z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 297

Zdrowe (bez cukru) ciacho i dużo słodko-kwaśnych wiśni.

Składniki

  • 100g miękkiego masła
  • 80g płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 3 jajka
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g siekanych orzechów laskowych
  • 2 słoiki wiśni (700g po odsączeniu)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć mikserem na maksymalnych obrotach, dodając stopniowo miód, sól, cynamon i goździki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać pojedynczo do masła.

  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami mąkę. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.

  3. Spód tortownicy (24-26 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  4. Na dnie tortownicy wysypać połowę orzechów, nałożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie osączyć i obłożyć nimi ciasto. Łyżką nakładać kleksy z pozostałego ciasta i posypać resztą orzechów. Piec 45-50 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń