Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek lotaryński z boczkiem"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 80
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7980
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 80
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7980
Składniki
1. Mąkę z masłem posiekać. Dodać żółtko, sól, wodę i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C).
Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko przestudzić. Jajka rozbić i roztrzepać w misce. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kawałki boczku, znów wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Masę śmietanową wylać na podpieczone ciasto, posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie ładnie zrumieniony. Udekorować listkami bazylii.Źródło: Twoje Imperium