Do góry

Desery Przepis na:

placek makowo-serowy (bis)

placek makowo-serowy    (bis)

Autor: nana

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 33

Dodano: 18.04.2011

Odsłon: 1873

ciasto wykwintne...

Składniki

  • masa makowa
  • 30 dkg.maku
  • 20dkg. cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 bialka
  • 1 jajko
  • 2 lyzki powidel sliwkowych
  • masa serowa
  • 50 dkg. sera
  • 20 dkg. cukru pudru
  • 10 dkg. masla
  • 5 lyzek dzemu pomaranczowego
  • 3 jaja
  • 1 lyzka budyniu waniljowego
  • skorka pomaranczowa
  • CIASTO
  • 50 dkg. maki
  • 6 dkg. drozdzy
  • 10dkg.cukru
  • 20 dkm. masla
  • 4 zoltka
  • 0,5 szklanki smietany
  • wanilja,rodzynki,likier rumowy,
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak zalac mlekiem,gotowac 15 min. zemlec, wymieszac z cukrem,migdalami, 2 lyzki kakao (nie podalam w skladnikach) powidlami,jajkiem i piana z bialek

  2. Ser zmiksowac z maslem i zoltkami i cukrem, dodac ubite bialka i reszte skladnikow , wymieszac.

  3. Ciasto: rodzynki namoczyc w rumie, drozdze rozetrzec z lyzka cukru i polowa smietany i 2 lyzkami maki, kiedy wyrosna, dodac reszte skladnikow,wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia, po czym zostawiajac kawalek ciasta do zrobienia kratki na powierzchni,wylozyc ciasto do blachy, na ciasto wylozyc polowe masy serowej,nastepnie mase makowa i reszte masy serowej , na wierzch ulozyc kateczke z pozostawionego ciasta, posypac makiem i posmarowac rozmaconym bialkiem i posypac migdalami...piec 50min.w 180st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń