Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek marchewkowy"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
ok. 75 minut
Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi i posiekanymi migdałami.
Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dołożyć startą marchewkę, dobrze wymieszać ciasto. Rozsmarować je na spodzie blachy (32x39 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Resztę soku z cytryny utrzeć z 25 dag cukru pudru na gładki lukier. Upieczony placek odłożyć do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie już zimne, posmarować je cytrynowym lukrem. Marcepan zagnieść z pozostałym cukrem pudrem. Rozdzielić na dwie części, jedną ufarbować barwnikiem spożywczym na zielono, drugą – na czerwono.
Z czerwonej masy uformować marchewki, z odrobiny zielonej masy zrobić natkę. Pozostały zielony marcepan przecisnąć przez praskę do czosnku. Ciasto pokroić na porcje, udekorować przygotowanymi marcepanowymi ozdobami.Źródło: Życie na gorąco