Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek migdałowy z kratką"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 871
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 168
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9280
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 871
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 168
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9280
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut. 1 porcja: 560 kcal. Cena porcji: 1,70 zł
Mąkę przesiej do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mielone migdały oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Wlej aromat migdałowy. Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Oderwij kawałek ciasta, resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg tortownicy wyłożonej pergaminem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 15–20 minut.
W tym czasie masę makową dokładnie wymieszaj z jajkami. Możesz do niej dodać bakalie, orzechy, marcepan (pokrojony w kosteczkę). Na podpieczonym spodzie równomiernie rozsmaruj masę makową.
Z pozostałego ciasta zrób cienkie wałeczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 35–40 minut. Ciasto dobrze wystudź, by masa zastygła.Źródło: Tina