Do góry

Desery Przepis na:

Placek miodowy z biszkoptem "Królewiec"

Placek miodowy z biszkoptem Królewiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 666

Było to jedno z naszych ulubionych ciast. Było ciastem dyżurnym, na uroczystościach rodzinnych. Teraz trochę zapomniane.

Składniki

  • CIASTO:
  • -600 g. mąki -300 g. margaryny albo masła -200 g. cukru
  • -4 łyżki ciekłego miodu -2 płaskie łyżeczki sody -2 jajka
  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -2 łyżki wody -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA:
  • -100 g. cukru -1/2 l. mleka -1 biały budyń
  • -1 masło-200 g. -1 cukier waniliowy
  • POLEWA:-polewa czekoladowa gotowa albo swoja
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. placki miodowe-
    Wszystko zmiksować, zagnieść. Rozwałkować albo wylepić na dwie blaszki, 30x40, posmarowane. Upiec w 180*ok.20 min.

  2. biszkopt-
    Ubić białka z wodą. Dosypywać cukier i ubijać, dodawać po żółtku. Do piany przesiać mąki, proszek. Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę taką samą co piekliśmy placki miodowe, lecz wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 175* ok.25 min.

  3. masa budyniowa-
    Z mleka odlać 0,5 szklanki do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z cukrem. Wlać ze szklanki i ugotować jak budyń. Odstawić i włożyć masło i mieszać do rozpuszczenia. Połową gorącego budyniu posmarować placek miodowy.

    Przykryć biszkoptem.

    Wylać resztę budyniu i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim plackiem miodowym.

  5. Górę polać polewą czekoladową.
    Kroić na drugi dzień aż zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 02 sierpnia Pyszne ciasto, na pewno rozpływa się w ustach. Jadłam podobne, tylko chyba były w nim jeszcze powidła śliwkowe. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń