Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek morelowy"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1044
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1044
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru oraz mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka, odstaw zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia. Po 5 dag cukru oraz mąki odłóż na kruszonkę. Resztę wsyp do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
Do sypkich składników dodaj resztę ciepłego mleka, 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła, żółtka, skórkę otartą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Morele oczyść, wypestkuj, pokrój na połówki lub osącz z zalewy.
Resztę masła, mąki i cukru zagnieć z płatkami migdałów. Ciasto przełóż na blachę, ułóż owoce. Posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w temp. 170 st.
Czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety