Do góry

Desery Przepis na:

placek morelowy z kruszonką

placek morelowy z kruszonką

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 518

Dodano: 12.05.2010

Odsłon: 5040

przepyszne w wersji oryginalnej dodatkowo jest jeszcze z jagodami

Składniki

  • Miękkie masło, 200 g
  • cukier brazowy, 215 g
  • mąka, 225 g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • jajka, 3 szt.
  • mleko, 2 łyzki
  • szczypta soli
  • serek waniliowy, 200 g
  • morele, wiecej niż pół kilo
  • Kruszonka
  • mąka do kruszonki, 3 czubate łyżki
  • cukier do kruszonki, 3 łyżki
  • masło do kruszonki, 25 g
  • cynamon jesli ktoś lubi
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do utartego masła dodać pojedynczo jajka, a następnie mąkę i mleko, nadal miksować.

  2. do wyłożonej papierem formy (27 x 34 cm) przełożyć ciasto i przez 25 min piec w piekarniku (180 st), zagnieść kruszonkę z podanych składników i wstawić ją do lodówki

  3. po wyjęciu ciasta z piekarnika rozłożyć na wierzchu morele i łyżką ponakładać kleksy z serka, posypać kruszonką, wstawić znów do piekarnika i dalej zapiekać przez 25 min.

  4. oryginalny przepis : http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/07/letnie-ciasto-z-jagodami-morelami-i.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń