Do góry

Desery Przepis na:

Placek orzechowy na waflu

Placek orzechowy na waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1777

Dodano:

Odsłon: 9659

Jest dosc słodki ale u mnie nikomu to nie przeszkadza bo długo nie trzeba czekac na pustą blaszkę polecam

Składniki

  • skł. na ciasto:
  • 30 dkg orzechów włoskich drobno mielonych
  • 25 dkg cukru kryształu
  • 2 łyżki miodu prawdziwego(moze byc sztuczny)
  • 2 łyzki mąki
  • 7 białek
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skł. na krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyzki mąki
  • 3 żółtka
  • 6 łyzek cukru kryształu
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo potrzebne są:
  • 2 galaretki( czerwona i zielona)
  • 1 duża paczka podłuznych biszkoptów
  • 2 płaty wafla
  • 2 gorzkie czekolady i 6 łyzek mleka -na polewę
  • ozdoby
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw rozpuszczamy obydwie galaretki w połowie ilości wodyniż na opakowaniu( kazda osobno)

  2. Ciasto:ubijamy mikserem białka na sztywną pianę dodajemy cukier ,orzechy i delikatnie mieszamy łyzką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem , miód i cukier waniliowyłaczymy wszystkie składniki.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i dajemy na spód jeden płat wafla , wykładamy na niego ciasto i pieczemy w 180 stopni przez ok 30-35 minut az zrobi sie brązowe

  3. krem budyniowy:zagotowac szkl mleka z cukrem w drugie szkl rozpuscic budyń , żółtka i mąke.Gdy mleko zacznie sie gotowac wlac rozpuszczone składniki i mieszac na małym ogniu az zrobi sie gęsty budyn.Dac w chłodne miejsce zeby wystygł.Utrzec kostkę masła dodac zimny budyń i połaczyc na puszysta masę.

  4. składanie ciasta od dołu: ciasto orzechowe (waflem od spodu)na to połowę kremu nastepnie układamy wzdłóz biszopty,pomiedzy nie dajemy na przemian zastygnieta galaretkę pokrojona w podłuzne paski,nastepnie reszte kremu i wierzch przykrywamy drugim płatem wafla.

  5. polewa:czekoladę połamac na drobne kawałki dodac mleko i rozpuscic w kapieli wodnej.Gotowa polewa smarujemy wafel , dekorujemy ( ja uzyłam cukier perlisty i kolorowe motyle).Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 30 grudnia 2013 wyglada cudownie a jak smakuje to sobie wyobrazam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 23 października 2013 Piekę to cudo i fakt słodkie ale pszepyszne:) jedyny minus jest taki, że w trakcie krojenia tańczy jak chce, spód dość zbity a góra luźna- ale super-chiper ostry nóż i poooowooooli, pooowoooli... i jest ok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 05 kwietnia 2013 Dziekuje za miłe komentarze i zachecam do wypróbowania ciasta;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kopciuszek 04 kwietnia 2013 Zawsze rozpoznaję ciasta Twojego autorstwa i szczerze podziwiam. Dla mnie zbyt pracochłonne, ale wzrok cieszą, oj cieszą:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 04 kwietnia 2013 Ciekawy pomysł pieczenia na waflu, w ogóle ciacho wygląda przepysznie, lubię takie kombinację słodkości :)))) ode mnie 5-ka z dużym plusikiem pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 04 kwietnia 2013 Tygrys10 przeciez wiesz ze wszystko w oczach" niektórych uzytkowników" jest kradzione hi hi pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 kwietnia 2013 Pyszne słodkości, bardzo ładnie wygląda :))) ode mnie 5-ka z plusem pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tygrys10 03 kwietnia 2013 aaa jeszcze jedno ,przepis nie kradziony? hahahaaaaaaa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń