Do góry

Desery Przepis na:

Placek owocowy z bitą śmietaną

Placek owocowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Placek owocowy z bitą śmietaną"

Składniki

  • 300 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 100 g masła. Krem: 100 g dżemu malinowego
  • 1 kg różnych owoców (np. truskawki
  • kiwi
  • winogrona
  • maliny)
  • 100 g cukru
  • 3 opakowania galaretki
  • 250 ml białego wina (w wersji dla dzieci: sok jabłkowy). Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło. Wyrób gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki i odstaw na 30 minut, aby się uleżało.

  2. Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o wymiarach 25 x 53 cm i piecz w temperaturze 200 °C przez ok. 20 minut. Gdy placki się upieką, odstaw, aby ostygły w blasze.

  3. Jeden płat ciasta posmaruj dżemem. Uformuj wokół niego kołnierz z folii aluminiowej o wysokości ok. 4 centymetry.

  4. Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji, resztę obierz i pokrój na kawałki. Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, dodaj galaretki i podgotuj. Odstaw z ognia i wlej białe wino.

  5. Ciepłą galaretką polej owoce i wymieszaj dobrze w misce. Rozłóż na cieście z warstwą dżemu, nie zdejmując folii. Nałóż drugi placek i obciąż deską. Wstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Następnie zdejmij kołnierz i pokrój. Udekoruj bitą śmietaną i owocami.

  6. Czas przygotowania: 65 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 187 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń