Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek pasterski "Shepherds pie"

Placek pasterski Shepherds pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1959

Dodano:

Odsłon: 32153

Proste i smaczne danie

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowac.Nastepnie odcedzic, dodac maslo, mleko, sol i pieprz i ugniesc na puree. Mieso z posiekana cebula i czosnkiem wrzucic na patelnie i smazyc az mieso bedzie usmazone.Caly tluszcz wytopiony z miesa nalezy odcedzic (mieso musi byc suche) Nastepnie dodac marchewke i kukurydze. Bulion wymieszac z maka, przyprawami, koncentratem, sosem worcestershire. Dodac mieszanke do miesa i dusic az calosc zgestnieje. Na koniec dodac groszek.

  2. Do zaroodpornego naczynia przelozyc mase miesna a na wierzch rozsmarowac puree z ziemniakow. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stC przez okolo 30minut (az wierzch sie zrumieni)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

camilla 23 września 2010 przepis bardzo dobry ale chciałam zwrócić uwagę na jedną rzecz - do SHEPHERDS PIE dodaje się mieloną jagnięcinę; to odróżnia to danie od COTTAGE PIE, gdzie dodaje się wołowinę. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beczka7 08 września 2010 przepis super, wypróbowałam kilka razy - wszystkim smakowało!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta1508 26 kwietnia 2010 Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy będę mogla kupić lub zrobić podobny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta1508 26 kwietnia 2010 Granita jeśli możesz to opisz smak tego sosu Worcestershire,wtedy może będę mogła kupić lub zrobić podobny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

odlezynka 03 marca 2010 Wypróbowałam i gorąco polecam!!! :)
Moja mała sugestia: puree nie może być zbyt rzadkie. Ja ostatnio mocno trzymałam się przepisu i przez to placek nieco stracił na konsystencji. Kolejnym razem zamiast mleka dodam jajko - dzięki temu papka będzie wystarczająco elastyczna, a przy tym "nabierze kolorów". Podejrzewam jednak, że wszelkie dodatki należy uzależnić po prostu od gatunku ziemniaka...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

froschek26 09 lutego 2010 MatkaPolka, a gdzie Ty widzisz te jabłka???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

matkaPolka 09 lutego 2010 moment....ale co się dzieje z jablkami, nigdzie nie jest podane gdzie je umieśćić. Czy zmielić, czy zetrzeć i dorzucic do ciasta,..? czy wsadzić jak w drożdżówce do środka i zalepić...niestety ja nie wiem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 07 lutego 2010 Ale super danko - w przyszłym tygodniu muszę to zrobić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 lutego 2010 To coś dla mnie, wygląda przeee przysznie (uwielbiam takie wariacje na temat mielonego), zrobie jutro na obiadek ;) pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń