Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4711

Dodano:

Odsłon: 31674

Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne.

Składniki

  • Składniki na placki: (3 porcje)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok 3 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej
  • Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 większych pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • papryka słodka wędzona
  • olej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki przygotowujemy w międzyczasie.

    Karkówkę kroję w kawałki doprawiam solą, papryką słodką wędzoną obtaczam w mące i odstawiam.
    Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i gdy tylko się zeszkli dodaję mięso i całość obsmażam dodając w między czasie pokrojony czosnek.

  2. Następnie całość zalewam wodą (może być bulion) do wysokości mięsa dodaję ziele oraz liść i zagotowuję.
    Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę.

  3. Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut).
    Doprawiam solą i pieprzem.
    Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody.

  4. Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem.
    Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor.

    Placek układam na talerzu, na jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół.
    Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń