Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 401

Danie dla głodnych

Składniki

  • Ziemniaki 1/2 kg
  • Cebula 1szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Składniki na farsz:
  • Mięso wieprzowe 500g (użyłam szynki)
  • Pieczarki 300g
  • Cebula 2 szt.
  • Papryka 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz do placka.
    Mięso pokrój na kawałki ok 1,5cm i podsmaż na rozgrzanej patelni z cebulą.Do garnka wlej 50 ml wody wrzuć liść, ziele dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w kostkę oraz pieczarki. Gdy mięso się zrumieni dodaj do garnka i duś pod przykryciem do miękkości. Na koniec dopraw do smaku

  2. Placki ziemniaczane.
    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przelożyć na sito i zostawić je na ok. 5 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, drobno startą cebulę oraz czosnek doprawić do smaku i wymieszać.

    Placki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron na złoty kolor.
    Placek przełożyć farszem.
    Podawać można sam, bądź z dodatkiem śmietany i świeżej pietruszki.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń