Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1088

Dodano:

Odsłon: 2848

Jak wielu z Was ja również uwielbiam placki ziemniaczane, a tym bardziej ostatnio Kulinarne Inspiracje Futki zrobiły mi takiego smaka, że nie mogłem im się oprzeć. Zrobiłem jednak w wersji z mniejszą ilością tłuszczu :) Jedliście kiedyś pieczone placki ziemniaczane? :) Są o wiele smaczniejsze niż smażone w głębokim tłuszczu ;) Do tego gulasz mniam :)

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 duża obrana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego kto jakie woli :)
  • 500 g pomidorów
  • 1 duża papryka
  • 10 pieczarek
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • masełko do smażenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 300 ml bulionu warzywnego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw zajmiemy się gulaszem, w rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie na patelni rozpuszczamy masło i lekko obsmażamy. Pieczarki powinny być już zrumienione. Dodajemy do nich mięso i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Robimy przecier z pomidorów i dolewamy do naszego gulaszu. Na koniec wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny do 1,5 w zależności od mięsa, które wybraliśmy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki, do zagęszczenia gulaszu.

  2. Teraz zajmiemy się plackami. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 marca 2016 Czy ta łyżka śmietany na placku to wyrównanie niedoboru tłuszczu w trakcie pieczenia placka?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń